Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Részletek Elfogadom

kosár

Antioxidansok

Beszéljünk az antioxidánsokról!

Számtalan helyen hallunk róluk, ha elkezdünk kutakodni egészséges életmód, bőrápolás, „antiaging” témakörökben. De miért is kellenek nekünk, mire is jók az antioxidánsok?

Életünk során a szervezetünk normális működése közben keletkeznek úgynevezett szabadgyökök, melyeknek szerepe van az anyagcsere folyamatokban, sebgyógyulásban, baktériumok elleni küzdelemben is. Ismert ma már az is, hogy ezek a szabadgyökök szerepet játszanak a természetes öregedésben, különböző környezeti ártalmak, a napfény, infravörös fény és a látható fény által kiváltott sejt károsodásban, így szintén hozzájárulnak a testünk, bőrünk öregedéséhez.

Az antioxidánsok, vagy gyökfogók olyan molekulák, melyek megkötik a szabadgyököket. Jogos a feltételezés így tehát, ha megkötjük ezeket a káros elemeket akkor lassíthatjuk a szervezetünk, bőrünk öregedését, a napfény okozta ártalmakat, némely, gyulladás következtében kialakult károsodást. Számos tudományos vizsgálat született az utóbbi években, amely ezt alátámasztja.

 

Hogyan alakalmazzuk az antioxidansokat? 

 

Antioxidánsokat alkalmazhatunk belsőleg élelmiszerekkel, táplálékkiegészítőként, illetve külsőleg krémekben szérumokban.

Számos élelmiszer, gyümölcs, zöldség tartalmaz antioxidánsokat, ezek az A-, C-, E vitaminok, réz, cink, szelén, különféle fitokemikáliák, mint a likopin, lutein, flavonoidok, antocianin, béta-karotin. Az élelmiszerekben található gyökfogók természetes hatásához mérve a táplálékkiegészítők hatékonysága alacsonyabb, ezért mindig a kiegyensúlyozott, zöldségben, gyümölcsben gazdag táplálkozás kiegészítéseként javasolt antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítőt fogyasztani. Nagy antioxidáns tartalommal bíró zöldség, gyümölcs a sütőtök, padlizsán, cukkini, szőlő, brokkoli, répa, spenót, sóska, paradicsom, zöld tea, vörösbor, dinnye, káposzta, kelkáposzta, vörös bogyós gyümölcsök, erdei gyümölcsök.

Helyileg a bőrön alkalmazva is használhatunk antioxidánsokat krémekben, szérumokban ezzel csökkenve bőrünk napfény és egyéb környezeti tényezők okozta károsító hatását. Segítik a bőr természetes megújulását. Általuk a bőr frissebb, tonizáltabb, élettelibb megjelenésű lesz, a hozzájárulnak a gyulladásos bőrfolyamatok következtében kialakuló pigmentálódás megelőzéséhez is.

A leggyakrabban használt helyileg alkalmazott antioxidánsok a teljesség igénye nélkül: resferatrol, A-, E-, C-vitamin, ferrulic sav, niacinamid, polifenolok, coenzim Q10.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a klinikánkon gyakran alkalmazott skin-booster kezelések is számos antioxidánst, vitamint tartalmaznak, melyeket ilyenkor célzottan, az irha rétegébe juttatunk be, így elérve a bőr mélyebb rétegeit, javítva a bőr minőségét, tónusát.

A helyileg alkalmazott antioxidáns tartalmú készítmények antiaging és bőrmegújító hatásuk révén nagyszerű kiegészítői különféle bőrminőségjavító kezeléseknek, mint a mikrotűs, vagy lézeres kezelések, és a kozmetikai arctisztító kezeléseknek.

Klinikánkon széles termékpaletta érhető el bizonyítottan hatásos, magas antioxidáns tartalmú termékekkel. Kollégáink szívesen állnak rendelkezésre a legmegfelelőbb termék kiválasztásában.

 

 

drhorvathblog

Dr Horváth Zsuzsanna

bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

aktuális híreink

összes hír